HOTEL
DE WALVISVAARDER
Terschelling


Geen creditcard? Geen probleem! Deze stap kunt u overslaan of bel even met 0562- 449000! 

Geschiedenis

  • Voel en wees welkom in Hotel de Walvisvaarder
  • Heerlijke kamers in Hotel de Walvisvaarder Terschelling
  • Cupido suite Hotel de Walvisvaarder Terschelling
  • Genieten in de schoonheidssalon in Hotel de Walvisvaarder Terschelling
  • Tuinsuites Hotel de Walvisvaarder
  • Voel en wees van harte welkom!
  • Wegdromen op Terschelling
  • Of als u iets romantisch te vieren hebt!
  • Of misschien wel gewoon wat te genieten!
  • Kom genieten van onze tuinsuites!
HOTEL
DE WALVISVAARDER
Terschelling

Boeken en beschikbaarheid

 

Geschiedenis

De boerderij.

U zult zich misschien afvragen waar de naam De Walvisvaarder vandaan komt. Daarvoor moeten wij een eeuw of twee terug in de geschiedenis. Rond die tijd was de walvisvaart nog een bloeiend bedrijf en veel mannen van Terschelling, wat toen nog geen toerisme kende, verdienden hun kost door af en toe op de zeegiganten te jagen. Zo ook de eigenaar van de boerderij die later tot hotel de Walvisvaarder is omgedoopt.

De boerderij is in 1760 gebouwd, zoveel weten we. Wie de boerderij heeft laten bouwen is niet helemaal bekend. In die tijd was het gewoon om het schamele boerenbestaan in de winter zodra het mogelijk was aan te vullen door op zee wat bij te scharrelen, waarbij de vrouw ondertussen voor de boerderij zorgde.

Zo is de boerderij, die wegens gebrek aan geld toen eigenlijk bestond uit het voorhuis, bijvoorbeeld in bezit geweest van Piet van Peit Smit.(Op het eiland was en is het nog een beetje de gewoonte om iemand te noemen met vermelding van zijn ouders, echtgeno(o)t(e) of wat de identificatie dan maar vergemakkelijkte, Peit was dus de vader van Piet) Deze Piet van Peit was gezagvoerder bij de walvisvaart.

Zijn zoon, Gossen van Piet van Peit Smit (bij mogelijke verwarring met namen kon men zo af en toe drie generaties terug gaan als het nodig was) was erbij toen het huis en de inmiddels aangebouwde boerderij verkocht werd. Toen hij aan de familie Trip de geschiedenis van het gebouw vertelde heeft hij daarmee meteen het hotel de naam Walvisvaarder gegeven, naar het beroep van zijn vader.

 

Familie Trip

In 1970 verhuisde de familie Trip naar het eiland. Roel Trip was tot die tijd bakker in Ermelo geweest, maar vond het tijd voor een verandering. Ze kochten de boerderij in Lies op om er een groepsaccommodatie van de maken. De boerderij veranderde er niet eens zoveel door.

Het geraamte, zoals alle echt oude boerderijen op Terschelling gemaakt van aangespoelde scheepsmasten, bleef volledig hetzelfde.  Zo kun je zelfs nu nog zien waar de leiding voor de drinkbakken van het vee ooit heeft gelopen. Beneden werd een eetzaal met een barretje gemaakt, boven kwamen vijftien kamers.

“In die tijd was een verblijf in een hotelletje nog alleen voorbehouden aan de ‘upper ten', aldus Roel Trip. ‘Ook hadden we geen vermoeden dat de toeristenstroom zo zou groeien. Het is niet te geloven wat er op dat terrein is veranderd.”

Het hotel groeide mee. Van een simpele groepsaccommodatie veranderde het kleine boerderijtje langzaam maar zeker in een echt hotel, zonder de warmte en knusheid van het begin kwijt te raken. Hierdoor is er ondanks de toch respectabele omvang van het hotel heel af en toe nog wel eens twijfel over de aanduiding hotel. Zo wist onlangs een hotelgast ons te melden dat we eigenlijk een pension waren. Dit zou zijn omdat er de mogelijkheid bestaat het dienblad van het ontbijt zelf in een keukenrek te zetten. Waarop Roel Trip blij uitriep: “Nou zit ik toch al dertig jaar in het vak... en nu pas krijg ik het verschil te horen tussen een pension en een hotel!” En het maakt ons eerlijk gezegd ook heel weinig uit hoe u ons wilt zien. Als u zich maar thuis voelt bij ons.

HOTEL
DE WALVISVAARDER
Terschelling

Lies 23
8895KP Terschelling Lies
Tel: 0562449000

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of stuur een mail via onze website!

Annuleringsvoorwaarden
Huisdieren

Privacy wetgeving

Hotelkamers

Hotelkamers

 

Familiekamers

 

Superdeluxe kamers

 

Of iets heel anders! 

 

Arrangementen

Verwenarrangementen

Wellnessarrangementen voor de pure ontspanning

 

Week en midweekarrangementen

Al jarenlang een hit! Inclusief avondeten en fietsen!

 

Kerstarrangementen 

Knusser dan bij de Walvisvaarder is er niet!